sluiten

Toegankelijk OV

Wij willen graag iedereen zo comfortabel mogelijk vervoeren en werken hard aan het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor alle reizigers. Al onze voertuigen zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Scootmobielen kunnen onder bepaalde voorwaarden mee in de tram en metro.

Of een halte ook toegankelijk is, kun je zien op de pagina van de betreffende lijn. Ga naar 'Routes en tijden, Lijnen en dienstregeling ' en kies je lijn. Een dicht rondje betekent dat de halte toegankelijk is. 

Reizen met een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen

We leggen je graag uit hoe je kunt reizen met een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen.

Met een rolstoel of kinderwagen het OV in

Bij het instappen geldt: mensen met een rolstoel hebben voorrang boven mensen met een scootmobiel of met een kinderwagen. Mensen met een scootmobiel (alleen tram en metro) - die aan de voorwaarden voldoet - hebben voorrang boven mensen met een kinderwagen.

De bussen hebben een lage vloer en een speciale rolstoelplek in het midden van de bus. Deze plek wordt aangeduid met een rolstoelsticker. De trams van het 'oudere type' hebben in het lage middengedeelte een plek voor een rolstoel. In de Combino trams (nieuwe type trams) is een rolstoelplank aanwezig en bevindt de rolstoelplek zich bij de conducteur. De plekken in de trams worden ook aangeduid met een sticker.
In de tram en de bus is de rolstoelplek ook de kinderwagenplek.

Scootmobiel in tram en metro

Met een elektrische scootmobiel mag je in de tram of de metro mee als er voldoende ruimte is en onder bepaalde voorwaarden - zie hieronder. In de bus mag een scootmobiel niet mee.

Welke scootmobielen mogen mee?

Elektrische scootmobielen die maximaal 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog zijn. Een scootmobiel groter dan de maximaal toegestane afmetingen is niet toegestaan. Hieronder zie je een paar voorbeelden van scootmobielen die wel en niet mee mogen.

Voorbeeld scootmobielen

Welke scootmobielen mogen wel en niet mee?

Veiligheid

Je kunt je rolstoel/scootmobiel het beste met de rug in de rijrichting neerzetten. Je rijdt dan achteruit, maar in het geval van een noodstop is dat de veiligste manier.

Mag een loopfiets mee?

Wanneer je een loopfiets gebruikt als medisch hulpmiddel, mag je deze meenemen in al onze voertuigen als de loopfiets (eventueel ingeklapt) maximaal 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog is.

Volg de aanwijzingen van bestuurder of conducteur

Volg altijd de aanwijzingen van de bestuurder of conducteur op. De bestuurder of conducteur behoudt zich het recht voor om een rolstoel, scootmobiel, loopfiets of kinderwagen de toegang te weigeren vanwege de veiligheid van jou en van andere reizigers. Bijvoorbeeld als er te weinig vluchtruimte over blijft in het geval van een calamiteit.

Toegankelijke website

We doen ons uiterste best om deze website zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. In het rapport van Stichting Accessibility kun je lezen in hoeverre deze website voldoet aan de eisen.