sluiten

Toegankelijk OV

Wij willen graag iedereen zo comfortabel mogelijk vervoeren en werken hard aan het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor alle reizigers. Al onze voertuigen zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Scootmobielen kunnen onder bepaalde voorwaarden mee in de tram en metro.

Of een halte ook toegankelijk is, kun je zien op de pagina van elke lijn. Ga naar 'Routes en tijden, Lijnen en dienstregeling en kies je lijn. Een dicht rondje betekent dat de halte toegankelijk is.

Reizen met een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen

We leggen je graag uit hoe je kunt reizen met een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen.

Met een rolstoel of kinderwagen het OV in

Bij het instappen geldt: mensen met een rolstoel hebben voorrang boven mensen met een scootmobiel of met een kinderwagen. Mensen met een scootmobiel (alleen tram en metro) - die aan de voorwaarden voldoet - hebben voorrang boven mensen met een kinderwagen.

De bussen hebben een lage vloer en een speciale rolstoelplek in het midden van de bus. Deze plek wordt aangeduid met een rolstoelsticker. In alle trams is een rolstoelplank aanwezig en worden de rolstoelplekken ook aangeduid met een sticker. In de trams met een conducteursbalie is de rolstoelplek bij de conducteur. In de tram en de bus is de rolstoelplek ook de kinderwagenplek.

Scootmobiel in tram en metro

Met een elektrische scootmobiel mag je in de tram of de metro mee als er voldoende ruimte is en onder bepaalde voorwaarden - zie hieronder. In de bus mag een scootmobiel niet mee.

Welke scootmobielen mogen mee?

Elektrische scootmobielen die maximaal 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog zijn. Een scootmobiel groter dan de maximaal toegestane afmetingen is niet toegestaan. Hieronder zie je een paar voorbeelden van scootmobielen die wel en niet mee mogen.

Voorbeeld scootmobielen

Voorbeeld van 3 scootmobielen die wel mee mogen, omdat ze kleiner zijn dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Daaronder drie scootmobielen die niet mee mogen omdat ze groter zijn dan deze maten.

Veiligheid

Je kunt je rolstoel/scootmobiel het beste met de rug in de rijrichting neerzetten. Je rijdt dan achteruit, maar in het geval van een noodstop is dat de veiligste manier.

Mag een loopfiets mee?

Wanneer je een loopfiets gebruikt als medisch hulpmiddel, mag je deze meenemen in al onze voertuigen als de loopfiets (eventueel ingeklapt) maximaal 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog is.

Volg de aanwijzingen van bestuurder of conducteur

Volg altijd de aanwijzingen van de bestuurder of conducteur op. De bestuurder of conducteur behoudt zich het recht voor om een rolstoel, scootmobiel, loopfiets of kinderwagen de toegang te weigeren vanwege de veiligheid van jou en van andere reizigers. Bijvoorbeeld als er te weinig vluchtruimte over blijft in het geval van een calamiteit.

Toegankelijk plannen

In onze reisplanner is het mogelijk om bij het opvragen van een reisadvies onder 'Extra opties' de optie 'Toegankelijk plannen' aan te vinken. Wanneer je deze optie kiest, worden er alleen reisadviezen weergegeven waarbij rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid van haltes en voertuigen.

Tip! Gebruik de HalteHulp in de GVB app

In de GVB app kun je jouw persoonlijke HalteHulp inschakelen om een ​​reis te plannen die bij jouw situatie past. Stel gewoon je reisprofiel in en zie direct op de kaart of onder vertrektijden welke haltes voor jou toegankelijk zijn en welke niet. Je kunt onder andere aangeven of je met een hulpmiddel reist, of je gebruik wilt maken van een oprijplaat en hoe hoog de instaphoogte naar een voertuig mag zijn. De halte die je wilt gebruiken, wordt vervolgens beoordeeld aan de hand van jouw persoonlijke instellingen en krijgt een score die kan variëren van zeer goed tot ontoegankelijk.

Toegankelijkheid website

We doen ons uiterste best om deze website zo toegankelijk mogelijk te laten zijn voor mensen met een visuele beperking.