sluiten
Steeds slimmer, steeds makkelijker. OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV

OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas

Je kunt nu bij ons ook in- en uitchecken met je betaalpas

OVpay
Er gaat iets veranderen in het OV. In de bus, tram, metro en de trein: straks kun je óveral in Nederland in- en uitchecken zoals jij dat wilt. Gewoon met je contactloze betaalpas, creditcard mobiel of met je smartwatch. En voorlopig ook nog gewoon met je vertrouwde OV-chipkaart. Bij een aantal vervoerders in Nederland kan het al en vanaf nu ook bij ons in Amsterdam. 
 

De voordelen 

OVpay maakt reizen met het OV en het betalen ervan makkelijker en flexibeler. Je reis betaal je net zo makkelijk als je boodschappen in de winkel. Handig, want: 
 • je hebt geen aparte OV-chipkaart meer nodig
 • je hoeft nooit meer saldo laden 
 • je bent altijd klaar om met het OV te gaan (wel met voldoende geld op je betaalrekening)  

Waarmee kun je in ons OV betalen?

Bij het betalen krijg je meer keuze. Je kunt namelijk in- en uitchecken met je:
 • betaalpas; 
 • mobiel of smartwatch;
 • creditcard;
 • OV-chipkaart;
 • barcode (e)-ticket.
 

Hoe werkt het?

Je reis betaal je zoals jij wilt en net zo veilig als bijvoorbeeld je koffie 2 go op het station. Je checkt in met je contactloze betaalpas, creditcard of je betaal-app op je mobiel. Én je checkt uiteraard ook weer uit. Net als met de OV-chipkaart. Vooraf aanmelden of een app downloaden is niet nodig.
 
Belangrijk is dat je altijd in- en uitcheckt met dezelfde pas, kaart, mobiel of smartwatch. Anders is je transactie niet compleet. De betaling gaat veilig en automatisch. De volgende dag staat het bedrag in je betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. Als je met je mobiel of smartwatch betaalt, wordt het bedrag direct na het uitchecken van je rekening afgeschreven.
 

Wat kost mijn reis met de betaalpas?

De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
De voorbereidingen om met (leeftijds)korting en andere reisproducten, zoals abonnementen, op de betaalpas te kunnen reizen, is in volle gang. GVB Flex is hiervoor als eerste aan de beurt. Daarna volgen andere abonnementen. Hierover volgt meer informatie als het zover is.  

Betaal met de juiste kaart

Zo ben je klaar voor OVpay. Haal je kaart eruit!

Belangrijk is dat je altijd in- en uitcheckt met dezelfde pas, kaart, mobiel of smartwatch. Anders is je transactie niet compleet. Wij adviseren je om je portemonnee of je pasjeshouder niet tegen het incheckapparaat te houden. Neem je betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit je portemonnee of pasjeshouder en check in. Doe je dat niet, dan kan het voorkomen dat je in- of uitcheck mislukt of dat de kaartlezer een andere kaart pakt (bijvoorbeeld een andere betaalpas of je OV-chipkaart). 

De GVB app is ook je Gappie bij reizen met je betaalpas

 • Koppel je betaalpas in de app voor inzicht in je GVB ritten en reiskosten.
 • Makkelijk je reis plannen en je favoriete reizen opslaan
 • Ontvang een Seintje bij een omleiding of verstoring op je route
 • En nog veel meer handige functies  
 

OVpay: vragen en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat je over deze nieuwe manier van betalen in het OV vragen hebt. We hebben een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.
 

Voorwaarden in- en uitchecken met de betaalpas

De Nederlandse openbaar vervoerders en Translink introduceren gezamenlijk en in samenwerking met een aantal betaaldiensten (Maestro, Mastercard, VPAY en VISA) de mogelijkheid om in- en uit te checken in het openbaar vervoer met een daarvoor geschikte contactloze betaalpas of creditcard om zo een vervoerbewijs aan te schaffen. Hierop zijn voorwaarden van toepassing.

Meer informatie vind je op ovpay.nl

Wil je meer weten over OVpay en waar je je reis nu al met je betaalpas kunt betalen? Ga dan naar de website van OVpay.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom reizen met je betaalpas en OVpay en ander nieuws van GVB? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.