Zo worden de kosten berekend van uw reis op saldo

Gebruikt u het saldo op uw OV-chipkaart om te reizen, dan wordt er bij het inchecken tijdelijk een instaptarief van 4 euro van uw OV-chipkaart geboekt. Bij uitchecken wordt automatisch de ritprijs berekend en krijgt u het instaptarief minus uw ritprijs terug op uw OV-chipkaart.

Het instaptarief

Het instaptarief van 4 euro is een soort borg. Dit bedrag is landelijk vastgesteld en bij alle stad- en streekvervoerders in Nederland gelijk. 
Let op: bij de NS is dit instaptarief anders. Meer info vindt u op de website van de NS.

Uw ritprijs

Wanneer u op saldo reist dan betaalt u een vast basistarief en een vast tarief per kilometer. De kilometers worden tot op 50 meter nauwkeurig afgerond. U betaalt voor wat u reist. Het basistarief is een vast tarief en geldt alleen voor het stads- en streekvervoer (bus, tram en metro). Als u binnen 35 minuten na het uitchecken overstapt op een andere bus, tram of metro, hoeft u dit basistarief niet nog een keer te betalen. 

Bekijk de actuele tarieven van het basistarief en het kilometertarief.

Bij het uitchecken wordt dus uw ritprijs verrekend met het instaptarief van 4 euro. Was uw reis minder dan deze 4 euro, dan wordt het restant meteen teruggeboekt op uw kaart.