Zo worden de kosten berekend van je reis op saldo

Gebruik je het saldo op je OV-chipkaart om te reizen, dan wordt er bij het inchecken tijdelijk een instaptarief van 4 euro van je OV-chipkaart geboekt. Bij uitchecken wordt automatisch de ritprijs berekend en krijg je het instaptarief minus je ritprijs terug op je OV-chipkaart.

Het instaptarief

Het instaptarief van 4 euro is een soort borg. Dit bedrag is landelijk vastgesteld en bij alle stad- en streekvervoerders in Nederland gelijk. 
Let op: bij de NS is dit instaptarief anders. Meer info vind je op de website van de NS.

Je ritprijs

Wanneer je op saldo reist dan betaal je een vast basistarief en een vast tarief per kilometer. De kilometers worden tot op 50 meter nauwkeurig afgerond. Je betaalt voor wat je reist. Het basistarief is een vast tarief en geldt alleen voor het stads- en streekvervoer (bus, tram en metro). Als je binnen 35 minuten na het uitchecken overstapt op een andere bus, tram of metro, hoef je dit basistarief niet nog een keer te betalen. 

Bekijk de actuele tarieven van het basistarief en het kilometertarief.

Bij het uitchecken wordt dus je ritprijs verrekend met het instaptarief van 4 euro. Was je reis minder dan deze 4 euro, dan wordt het restant meteen teruggeboekt op je kaart.