sluiten

Veiligheid

Natuurlijk wil je veilig reizen met het openbaar vervoer. Daarom doen we er alles aan om de sociale veiligheid te waarborgen en zo mogelijk nog verder te verbeteren. Tijdens je reis kunt je veel van de genomen maatregelen herkennen.

Toezicht onderweg

De bestuurders en conducteurs van GVB kennen de veiligheidsvoorschriften. Bussen, trams,  metrohaltes en -stations zijn voorzien van camera's. De camerabeelden van de metrostations worden grotendeels live bekeken door de centrale verkeersleiding. Alle camerabeelden kunnen door de politie opgevraagd en bekeken worden als een aangifte wordt gedaan.

Assistentie bij noodgevallen

Als er sprake is van een incident of een calamiteit heeft de bestuurder of conducteur rechtstreeks contact met de verkeersleiding. De verkeersleiding zorgt dat er zo snel mogelijk assistentie komt van GVB-medewerkers of hulpdiensten. In ieder metrostation staat een SOS-paal waarmee je direct een GVB-medewerker kunt spreken.

Controle

De medewerkers van GVB Service & Veiligheid, die opgeleid zijn als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) voeren dagelijks kaartcontroles uit om zwartrijden tegen te gaan - in uniform en in burger. Dit gebeurt ook wel samen met de politie en het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer. Daarnaast treden ze op bij overtredingen van de huisregels, zoals voeten op de bank en vervuiling.
Bij een stremming, incident of calamiteit helpen ze ter plaatse de veiligheid te waarborgen en problemen op te lossen.

Service en preventie

De medewerkers van het Service Team Metro vind je op metrostations en -haltes om je vragen te beantwoorden en je waar nodig te assisteren. Ze zijn actief tijdens (grootschalige) evenementen, maar bijvoorbeeld ook op een halte bij een school, waarvan de leerlingen regelmatig overlast veroorzaken. Om overlast van leerlingen te voorkomen, GVB een speciaal lesprogramma voor brugklassen.

Samenwerking

GVB werkt in het kader van sociale veiligheid nauw samen met de politie, het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer, de gemeente Amsterdam, Amstelveen, de stadsdelen en het Openbaar Ministerie.