sluiten

Hou het veilig op metroperrons

Door de ogen van een metrobestuurder

bord: Hou het veilig op het metroperron
Dollende jongeren die elkaar duwen, kleine kinderen gevaarlijk dichtbij de perronrand, een geparkeerde kinderwagen of een reiziger die nog even snel steppend of fietsend de metro wil halen. Het zijn dagelijkse situaties die onze metrobestuurders vanuit hun cabine zien bij het naderen of vertrek van een station.
Dit zijn vaak situaties waarbij reizigers zich niet bewust zijn van de gevaren ervan en toch een enkele keer leiden tot een noodstop of een daadwerkelijk incident. Dat is dus te voorkomen. 

Naast de huis-/reisregels die gelden voor in de trams, bussen, metro’s en op de ponten zijn er aanvullende regels om het verblijf op metroperrons veilig te houden. We leggen ze graag aan je uit. 

Blijf aan de goede kant van de veiligheidslijn

Op de metroperrons vind je op 50 cm van de perronrand een veiligheidslijn. Deze lijn kan een doorgetrokken streep zijn in wit of geel, of een lijn van witte stippen. 
Blijf je achter deze lijn, dan sta je op een veilige afstand als er een metro aankomt of vertrekt. 

Niet fietsen, steppen of skateboarden op het perron

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook al kun je als de beste fietsen, steppen of skateboarden. Om de veiligheid van jezelf en je medereizigers te waarborgen is het niet toegestaan om te fietsen, steppen of te skateboarden op het perron.

Voorwerp in het spoor gevallen? Gebruik de SOS-knop op het perron

Is je telefoon, tas of een ander voorwerp in het spoor gevallen? Ga niet zelf het spoor in om het eruit te halen. Gebruik de SOS-knop op het perron voor hulp. Via de SOS-knop kom je in contact met een GVB medewerker. Deze medewerker kan de verkeersleiding op de hoogte brengen, zodat er maatregelen getroffen kunnen worden.

Waarom niet zelf het spoor in? Naast de metrorails bevindt zich de zogenaamde ‘derde rail’. Je herkent ‘m aan een gele beschermkap. Hier staat hoge spanning op waar de metro op rijdt. Raak je deze rail aan, dan is dit levensgevaarlijk. Daarnaast is het ook mogelijk dat de metro vanaf de andere kant kan komen aanrijden. Zoek dit gevaar dus niet op en gebruik de SOS-knop!