sluiten
Steeds slimmer, steeds makkelijker. OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV

OVpay: vragen en antwoorden

Waar kan ik in Nederland reizen met mijn betaalpas?

Eind 2022 kan je overal in Nederland in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Kijk hier voor een overzicht waar je met je betaalpas kan reizen en betalen en bij welke vervoerders
 

Waar kan ik straks bij GVB reizen met mijn contactloze betaalpas of creditcard?

In alle onze (nacht*)bussen, trams en metro's. 
*Voor de nachtbussen geldt het standaard nachtbustarief
 

Met welke betaalpassen en creditcards kan ik in- en uitchecken?

Contactloze betaalpassen van ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, ING, Rabobank, Regiobank of SNS; een contactloze creditcard van Mastercard en Visa (uitgegeven door ICS); een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards; een buitenlandse, contactloze debit- of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa.
 

Is in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard veilig?

Ja, in- en uitchecken in het OV is net zo betrouwbaar als contactloos betalen in een winkel. Hiervoor werken we samen met diverse banken en creditcardmaatschappijen
 

Kan ik met korting of een abonnement reizen met mijn contactloze betaalpas of creditcard?

Nu nog niet. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
 

Is reizen met de OV-chipkaart ook nog mogelijk? 

Voorlopig blijft het nog mogelijk om met de OV-chipkaart in- en uit te checken. De komende jaren voeren we OVpay stap voor stap in, hiermee verdwijnt de OV-chipkaart uit het OV (naar verwachting eind 2024). Vanaf dan is er een alternatief voor de OV-chipkaart en bijbehorende producten en diensten. 
 

Waarvoor is de GVB Gappie app straks ook handig voor OVpay? 

Naast de reisplanner, service en informatie over GVB reisproducten en diensten, kan je in de GVB Gappie app straks je betaalpas koppelen. Hiermee kan je eenvoudig je GVB reishistorie inzien die je gemaakt hebt met je betaalpas. In de toekomst is het ook mogelijk om een gemiste check-uit te corrigeren en andere GVB reisproducten te koppelen aan je betaalpas.
 

Waar kan ik mijn reishistorie inzien? 

In je account in de GVB Gappie app waar je je betaalpas aan gekoppeld is, kun je de reizen inzien die je met GVB gemaakt hebt.
Op OVpay.nl kun je naast de GVB-reizen ook de reizen inzien die je met andere vervoerders hebt gemaakt. Lees op ovpay.nl hoe dat werkt.