sluiten
OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV

OVpay: hoe werkt het?

Makkelijk en veilig betalen

OVpay
Je reis betaal je zoals jij wilt en net zo veilig als bijvoorbeeld je koffie 2 go op het station. Je checkt in met je contactloze betaalpas, creditcard of je betaal-app op je mobiel. Én je checkt uiteraard ook weer uit. Net als met de OV-chipkaart. Vooraf aanmelden of een app downloaden is niet nodig.
 
Belangrijk is dat je altijd in- en uitcheckt met dezelfde pas, kaart, mobiel of smartwatch. Anders is je transactie niet compleet. De betaling gaat veilig en automatisch. De volgende dag staat het bedrag in je betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. 
 

Wat kost mijn reis met de betaalpas?

De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
De voorbereidingen om met (leeftijds)korting en andere reisproducten, zoals abonnementen, op de betaalpas te kunnen reizen, is in volle gang. GVB Flex is hiervoor als eerste aan de beurt. Daarna volgen andere abonnementen. Hierover volgt meer informatie als het zover is.  

Betaal met de juiste kaart

Haal de pas  uit je portemonnee  of hoesje
Belangrijk is dat je altijd in- en uitcheckt met dezelfde pas, kaart, mobiel of smartwatch. Anders is je transactie niet compleet. Wij adviseren je om je portemonnee of je pasjeshouder niet tegen het incheckapparaat te houden. Neem je betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit je portemonnee of pasjeshouder en check in. Doe je dat niet, dan kan het voorkomen dat je in- of uitcheck mislukt of dat de kaartlezer een andere kaart pakt (bijvoorbeeld een andere betaalpas of je OV-chipkaart).

Waarmee kun je in ons OV betalen?

Bij het betalen heb je meer keuze. Je kunt namelijk in- en uitchecken met je:
  • betaalpas; 
  • mobiel of smartwatch;
  • creditcard;
  • OV-chipkaart;
  • barcode (e)-ticket.

Je kunt ook met een papieren chipkaartje reizen. De verkrijgbaarheid van deze kaartjes is onlangs veranderd. Bestuurders van (nacht)bussen en trams verkopen geen kaartje meer. Kaartjes zijn alleen nog verkrijgbaar bij de tramconducteur en in de voorverkoop bij een automaat, GVB Service & Tickets of een Servicepunt. Lees hier meer over deze verandering. 
 

OVpay: veelgestelde vragen

Ik ben vergeten in- of uit te checken met mijn betaalpas, creditcard of mobiel. Wat moet ik doen? 

Je kunt een gemiste check-in of check-uit 5 dagen na je reis laten corrigeren via ovpay.nl. Gebruik hiervoor het referentienummer en bedrag van je reis wat op je bankafschrift staat. Het referentienummer bestaat uit 18 tekens (cijfers en letters) en begint met NLOV. Voor een gemiste check-in of check-uit met je OV-chipkaart, zie elders op deze pagina bij OV-chipkaart. We kunnen ons voorstellen dat je over deze nieuwe manier van betalen in het OV vragen hebt. We hebben een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Naast deze veelgestelde vraag hebben we nog meer vragen en antwoorden over deze nieuwe manier van betalen voor je op een rij gezet.

De GVB app is ook je Gappie bij reizen met je betaalpas

  • Koppel je betaalpas in de app voor inzicht in je GVB ritten en reiskosten.
  • Makkelijk je reis plannen en je favoriete reizen opslaan
  • Ontvang een Seintje bij een omleiding of verstoring op je route
  • En nog veel meer handige functies  

 

Voorwaarden in- en uitchecken met de betaalpas

De Nederlandse openbaar vervoerders en Translink introduceren gezamenlijk en in samenwerking met een aantal betaaldiensten (Maestro, Mastercard, VPAY en VISA) de mogelijkheid om in- en uit te checken in het openbaar vervoer met een daarvoor geschikte contactloze betaalpas of creditcard om zo een vervoerbewijs aan te schaffen. Hierop zijn voorwaarden van toepassing.
 

Meer informatie vind je op ovpay.nl

Wil je meer weten over OVpay en waar je je reis nu al met je betaalpas kunt betalen? Ga dan naar de website van OVpay.