sluiten

Verantwoord reizen tijdens corona

Ga voorbereid op reis

Sinds 6 november geldt het verplicht dragen van een mondkapje niet alleen in het OV maar ook weer in stations, op overdekte perrons en op haltes. Daarnaast geldt een sterk advies om waar mogelijk 1,5m afstand van elkaar houden. 
We vragen je hier ook rekening mee te houden. Gun elkaar een prettige reis. 

Koop ook alvast je kaartje of reisproduct vooraf. Dat kan in de GVB app, online in onze webshop als je al een OV-chipkaart hebt, of koop een kaartje bij één van de vele voorverkoopadressen in de stad.
 

Weet wanneer je rustig kan reizen

Om piekdrukte tijdens de spitsen te voorkomen, blijft het advies om zoveel mogelijk op rustige tijden te reizen. Als je in de GVB app of in de onze online planner je reis plant, dan wordt er met poppetjes de verwachte drukte aangegeven. Zo zie je snel of er genoeg plek is in het voertuig op het moment dat je wilt reizen. Hier kun je eventueel je reismoment op afstemmen en kiezen voor een rustiger ritje vroeger of later op de dag.
 

Welk mondkapje is wel/niet toegestaan in en om het OV?

In het openbaar vervoer en per 6 november 2021 ook op stations, overdekte perrons en haltes is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. Het gaat om een niet-medisch mondkapje, waarbij het mondkapje mond, neus en kin bedekt. Een sjaal of bandana is niet toegestaan. Ook een plastic mondkapje, spatscherm of gelaatsscherm, ook wel 'face shield' genoemd, is niet toegestaan. Deze bedekken niet volledig de mond en neus.

 

Uitzondering voor reizigers met een medische aandoening of beperking

Reizigers die vanwege een beperking of (chronische) ziekte geen mondkapje kunnen dragen hoeven geen mondkapje op. Mensen die door het dragen van een mondkapje ernstig ontregeld raken ook niet. Dat geldt in beide gevallen ook voor eventuele begeleiders.
Wanneer het dragen van een gelaatsscherm, ook wel 'face shield' genoemd, wel mogelijk is door reizigers en/of hun begeleiders, dan is het dringende advies deze te gebruiken.
 
Of je onder de uitzondering valt, hangt af van je persoonlijke situatie. Dat betekent dat je zelf moet aantonen waarom je in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht.
Onze medewerkers kunnen reizigers zonder mondkapje vragen waarom er niet aan de verplichting voldaan kan worden.

Unieke GVB mondkapjes voor een betere wereld

Tijdelijk hebben we bij GVB een uniek, herbruikbaar mondkapje te koop. Gemaakt in samenwerking met het bedrijf Tiny Miracles uit Amsterdam. Met dit mondkapje reis je niet alleen verantwoord en duurzaam, maar je draagt ook bij aan de missie van Tiny Miracles om mensen in India uit de armoede te houden. 
De mondkapjes worden per 2 stuks verkocht via onze Service & Tickets kantoren en kosten € 4,95 per set. Take a ride on the green side!