sluiten

Verantwoord reizen tijdens corona

Fijn je weer te zien. Het OV = OK!

Met alle versoepelingen gaan we steeds meer terug naar het 'oude normaal'. En hoe normaal was het om met het OV ergens naartoe te gaan? Het kan, het mag, het OV = OK!
Stond het reizen met het OV voor jou op een laag pitje? Dat hoeft niet meer. Een dagje Artis met de kids, romantisch dineren, stappen tot in de late uurtjes, meer vrienden of familie op je verjaardag en zelfs weer 'gewoon' naar kantoor. Maak plannen en ga eropuit. Wij brengen je graag naar je bestemming. Fijn om je weer (vaker) te zien!

Probeer wel zoveel mogelijk op rustige tijden te reizen en drukte te vermijden. En vergeet niet je mondkapje te dragen. Deze blijft verplicht in en om ons OV. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om je weer (vaker) te zien in ons OV.
 

Ga voorbereid op reis

In de GVB app en in de reisplanner op deze site, kun je bij je geplande reis zien wat de verwachte drukte is in het voertuig. Zo zie je snel of er genoeg plek is op het moment dat je wilt reizen. Hier kun je eventueel je reismoment op afstemmen en bijvoorbeeld toch kiezen voor  een meer rustig ritje iets vroeger of later.

Koop ook alvast je kaartje of reisproduct vooraf. Dat kan in de GVB app, online in onze webshop als je al een OV-chipkaart hebt, of koop een kaartje bij één van de vele voorverkoopadressen in de stad.
 

Welk mondkapje is wel/niet toegestaan in en om het OV?

In het openbaar vervoer, in metrostations, op perrons en op bus- en tramhaltes is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. Het gaat om een niet-medisch mondkapje, waarbij het mondkapje mond, neus en kin bedekt. Een sjaal of bandana is niet toegestaan. Ook een plastic mondkapje, spatscherm of gelaatsscherm, ook wel 'face shield' genoemd, is niet toegestaan. Deze bedekken niet volledig de mond en neus.
 

Uitzondering voor reizigers met een medische aandoening of beperking

Reizigers die vanwege een beperking of (chronische) ziekte geen mondkapje kunnen dragen hoeven geen mondkapje op. Mensen die door het dragen van een mondkapje ernstig ontregeld raken ook niet. Dat geldt in beide gevallen ook voor eventuele begeleiders.
Wanneer het dragen van een gelaatsscherm, ook wel 'face shield' genoemd, wel mogelijk is door reizigers en/of hun begeleiders, dan is het dringende advies deze te gebruiken.
 
Of je onder de uitzondering valt, hangt af van je persoonlijke situatie. Dat betekent dat je zelf moet aantonen waarom je in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht.
Onze medewerkers kunnen reizigers zonder mondkapje vragen waarom er niet aan de verplichting voldaan kan worden.

Unieke GVB mondkapjes voor een betere wereld

Tijdelijk hebben we bij GVB een uniek, herbruikbaar mondkapje te koop. Gemaakt in samenwerking met het bedrijf Tiny Miracles uit Amsterdam. Met dit mondkapje reis je niet alleen verantwoord en duurzaam, maar je draagt ook bij aan de missie van Tiny Miracles om mensen in India uit de armoede te houden. 
De mondkapjes worden per 2 stuks verkocht via onze Service & Tickets kantoren en kosten € 4,95 per set. Take a ride on the green side!