sluiten

Aangepaste dienstverlening en dienstregeling

Welkom terug in ons OV!

Vanaf woensdag 1 juli is het OV weer voor iedereen. Het advies om het OV alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen, komt dan te vervallen. Dit betekent dat er weer meer ruimte in de trams, bussen, metro's en op de veren komt voor iedereen die met ons mee wil, ongeacht wat het reisdoel ook is.
 
En daar zijn we blij mee. Want we hebben veel van onze vaste reizigers moeten missen. We vragen je nog wel om drukte te vermijden en zoveel mogelijk buiten de spitsen te reizen. Het dragen van een mondkapje in ons OV blijft verplicht. 

Je mag het OV ook weer gebruiken voor leuke uitjes. Zoals we al aangaven, vragen we je wel om drukte te vermijden en het reizen zoveel mogelijk over de dag te spreiden. 
Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

En we blijven het zeggen: wees een beetje lief voor medereizigers en GVB medewerkers, want verantwoord reizen in deze bijzondere tijd doen we samen. 
 

De fiets mag weer mee in tram 26

Met ingang van woensdag 1 juli mag ook de fiets weer mee in tram 26.

Mondkapje verplicht

Sinds 1 juni zijn reizigers vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen in onze trams, bussen, metro's en op veerponten. Ook als je een helm draagt op de bromfiets of in de auto zit en gebruik maakt van de veerpont is een mondkapje verplicht.
Het dragen van een mondkapje wordt ook sterk geadviseerd in metrostations en op haltes.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. Het gaat om niet-medische mondkapjes zonder filter (bijvoorbeeld van katoen). Een sjaal of bandana bijvoorbeeld voldoen niet aan de eisen.

Het niet gratis verstrekken van mondkapjes in het OV is een besluit van de Rijksoverheid. Zij geeft aan dat het de verantwoordelijk is van reizigers om zelf voor een mondkapje te zorgen en de kosten daarvan voor eigen rekening te nemen.

Waar te koop?
Onze GVB Service & Tickets vestigingen verkopen nu ook mondkapjes voor eenmalig gebruik. We verkopen de mondkapjes als service tegen inkoopprijs (2 voor € 2).

Op een aantal andere GVB locaties zijn mondkapjes te koop in automaten:
 • Centraal Station, op het perron van metro 51-53-54
 • metrostation Nieuwmarkt, bij de uitgang Nieuwmarkt
 • metrostation Waterlooplein, bij de uitgang Stadhuis
 • metrostation Weesperplein, in de hal en in winkel The Pitch
 • metrostation Wibautstraat, bij de uitgang noord in winkel The Pitch
 • metrostation De Vlugtlaan, op het perron
 • metrostation Jan van Galenstraat, op het perron
 • metrostation Postjesweg, op het perron
 • station Lelylaan, in de hal in het oude GVB Service & Tickets loket
 • metrostation Heemstedestraat, op het perron
 • metrostation Henk Sneevlietweg, op het perron
 • metrostation Noord, in de hal
Je koopt een doosje van 5 stuks voor € 5,- Alleen pinnen!

Waar je mondkapje precies aan moet voldoen, lees je op de pagina van de rijksoverheid.

Mondkapje: hoe gebruik je 't goed

We krijgen veel vragen en reacties over het juiste gebruik van een mondkapje. Niet iedereen draagt het mondkapje op de juiste manier, terwijl dit natuurlijk wel van belang is voor jezelf en je medereizigers. 
 
Op de website van de rijksoverheid staat een instructiefilmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een niet-medisch mondkapje gebruikt in het OV.
 
In dit filmpje wordt nog gesproken over dat het OV alleen gebruikt mag worden voor noodzakelijk reizen. Die opmerking mag je vanaf 1 juli natuurlijk negeren. 
 

Koop je kaartje vooraf: online of in de voorverkoop

In de bus en tram is het niet mogelijk om een kaartje te kopen bij de bestuurder. In de tram kun je voor een kaartje alleen terecht bij de conducteur. In de tramlijnen 4, 19 en 24 is geen conducteur aanwezig, dus ga voorbereid op reis en koop je kaartje of reisproduct vooraf. Dat kan online in onze webshop als je al een OV-chipkaart hebt. Of koop een kaartje bij één van de vele voorverkoopadressen in de stad. 

Er zijn veel zaken rondom je reisproduct die je vanuit huis kunt regelen. Wil je bijvoorbeeld saldo laden of je reisproduct vernieuwen? Probeer dit zoveel mogelijk online te doen. In onze webshop bestel je eenvoudig saldo of een ander reisproduct. Daarna haal je je bestelling op bij één van de automaten bij jou in de buurt. Hierna kun je ook je product eenvoudig beheren via MijnGVB.

Losse kaartjes koop je bij de halte-/stationsautomaat of bij één van de vele GVB verkooppunten.