sluiten

Aangepaste dienstverlening en dienstregeling

Verantwoord reizen doen we samen

Verantwoord reizen in deze bijzondere tijd doen we samen. We brengen graag iedereen naar zijn bestemming. Het is en blijft daarom belangrijk dat we ons met z’n allen aan de maatregelen houden. We sommen ze voor de zekerheid nog een keer op.

Reis alleen als het noodzakelijk is. En: reis alleen als je geen klachten hebt, was goed je handen voor en na de reis. Draag tijdens je hele reis een mondkapje (ook over je neus) en doe hem op voordat je instapt! Vermijd zoveel mogelijk de drukkere spitstijden. 
En we blijven ook zeggen: wees een beetje lief voor medereizigers en GVB medewerkers. Want verantwoord reizen in deze bijzondere tijd doen we samen.

 

Mondkapjesplicht per 1 december uitgebreid

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet besloten om een mondkapje ook verplicht te stellen in publieke binnenruimten. Hieronder vallen o.a. winkels, musea en theaters, maar ook de omgeving rondom het OV.  
In het openbaar vervoer was een mondkapje al sinds 1 juni verplicht, maar per 1 december 2020 is het ook verplicht om een mondkapje te dragen in metrostations, op perrons en op bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje.

 

Welk mondkapje is wel/niet toegestaan in en om het OV?

In en om het OV draag je een niet-medisch mondkapje, waarbij het mondkapje mond, neus en kin bedekt. Een sjaal of bandana is niet toegestaan. Ook een plastic mondkapje, spatscherm of gelaatsscherm, ook wel 'face shield' genoemd, is niet toegestaan. Deze bedekken niet volledig de mond en neus.

Uitzondering voor reizigers met een medische aandoening of beperking

Reizigers die vanwege een beperking of (chronische) ziekte geen mondkapje kunnen dragen hoeven geen mondkapje op. Mensen die door het dragen van een mondkapje ernstig ontregeld raken ook niet. Dat geldt in beide gevallen ook voor eventuele begeleiders.
Wanneer het dragen van een gelaatsscherm, ook wel 'face shield' genoemd, wel mogelijk is door reizigers en/of hun begeleiders, dan is het dringende advies deze te gebruiken.
 
Of je onder de uitzondering valt, hangt af van je persoonlijke situatie. Dat betekent dat je zelf moet aantonen waarom je in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht.
Onze medewerkers kunnen reizigers zonder mondkapje vragen waarom er niet aan de verplichting voldaan kan worden.

Unieke GVB mondkapjes voor een betere wereld

Tijdelijk hebben we bij GVB een uniek, herbruikbaar mondkapje te koop. Gemaakt in samenwerking met het bedrijf Tiny Miracles uit Amsterdam. Met dit mondkapje reis je niet alleen verantwoord en duurzaam, maar je draagt ook bij aan de missie van Tiny Miracles om mensen in India uit de armoede te houden. 
De mondkapjes worden per 2 stuks verkocht via onze Service & Tickets kantoren en online via OVshop.nl en kosten € 8,95 per set. Take a ride on the green side!

 

Mondkapjes te koop in de buurt van het OV

Onze GVB Service & Tickets vestigingen verkopen ook mondkapjes voor eenmalig gebruik (2 voor € 2). 

Op een aantal andere GVB locaties zijn mondkapjes te koop in automaten:
 • Centraal Station, op het perron van metro 51-53-54
 • metrostation Nieuwmarkt, bij de uitgang Nieuwmarkt
 • metrostation Waterlooplein, bij de uitgang Stadhuis
 • metrostation Weesperplein, in de hal en in winkel The Pitch
 • metrostation Wibautstraat, bij de uitgang noord in winkel The Pitch
 • metrostation De Vlugtlaan, op het perron
 • metrostation Jan van Galenstraat, op het perron
 • metrostation Postjesweg, op het perron
 • station Lelylaan, in de hal in het oude GVB Service & Tickets loket
 • metrostation Heemstedestraat, op het perron
 • metrostation Henk Sneevlietweg, op het perron
 • metrostation Noord, in de hal

Je koopt een doosje van 5 stuks voor € 5,- Alleen pinnen!

Koop je kaartje bij voorkeur vooraf: online of in de voorverkoop

In de bus en tram is het nu weer mogelijk om een kaartje te kopen bij de bestuurder. In de tram kun je voor een kaartje ook terecht bij de conducteur. In de tramlijnen 5, 19 en 24 is geen conducteur aanwezig,
Maar doe het slim en handig: ga voorbereid op reis en koop je kaartje of reisproduct vooraf. Dat kan online in onze webshop als je al een OV-chipkaart hebt. Of koop een kaartje bij één van de vele voorverkoopadressen in de stad. 

Er zijn veel zaken rondom je reisproduct die je vanuit huis kunt regelen. Wil je bijvoorbeeld saldo laden of je reisproduct vernieuwen? Probeer dit zoveel mogelijk online te doen. In onze webshop bestel je eenvoudig saldo of een ander reisproduct. Daarna haal je je bestelling op bij één van de automaten bij jou in de buurt. Hierna kun je ook je product eenvoudig beheren via MijnGVB.

Losse kaartjes koop je bij de halte-/stationsautomaat of bij één van de vele GVB verkooppunten.