sluiten

Aangepaste dienstverlening en dienstregeling

Verantwoord reizen doen we samen

Het OV is voor iedereen. En daar zijn we blij mee. We brengen graag iedereen naar zijn bestemming. En dit houden we natuurlijk ook graag zo. Het is en blijft daarom belangrijk dat we ons met z’n allen aan de maatregelen houden. We sommen ze voor de zekerheid nog een keer op.
Reis alleen als je geen klachten hebt, was goed je handen voor en na de reis, draag tijdens je hele reis een mondkapje (ook over je neus) en vermijd zoveel mogelijk de drukkere spitstijden. 
En we blijven ook zeggen: wees een beetje lief voor medereizigers en GVB medewerkers. Want verantwoord reizen in deze bijzondere tijd doen we samen.
 

Mondkapje verplicht

Sinds 1 juni zijn reizigers vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen in onze trams, bussen, metro's en op veerponten. Ook als je een helm draagt op de bromfiets of in de auto zit en gebruik maakt van de veerpont is een mondkapje verplicht.
Het dragen van een mondkapje wordt ook sterk geadviseerd in metrostations en op haltes.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. Het gaat om niet-medische mondkapjes zonder filter (bijvoorbeeld van katoen). Een sjaal of bandana bijvoorbeeld voldoen niet aan de eisen.

Mondkapjes te koop in de buurt van het OV
Onze GVB Service & Tickets vestigingen verkopen mondkapjes voor eenmalig gebruik (2 voor € 2). Hier zijn ook duurzame en wasbare GVB mondkapjes verkrijgbaar (2 voor € 8,95).

Op een aantal andere GVB locaties zijn mondkapjes te koop in automaten:
 • Centraal Station, op het perron van metro 51-53-54
 • metrostation Nieuwmarkt, bij de uitgang Nieuwmarkt
 • metrostation Waterlooplein, bij de uitgang Stadhuis
 • metrostation Weesperplein, in de hal en in winkel The Pitch
 • metrostation Wibautstraat, bij de uitgang noord in winkel The Pitch
 • metrostation De Vlugtlaan, op het perron
 • metrostation Jan van Galenstraat, op het perron
 • metrostation Postjesweg, op het perron
 • station Lelylaan, in de hal in het oude GVB Service & Tickets loket
 • metrostation Heemstedestraat, op het perron
 • metrostation Henk Sneevlietweg, op het perron
 • metrostation Noord, in de hal
Je koopt een doosje van 5 stuks voor € 5,- Alleen pinnen!

Waar je mondkapje precies aan moet voldoen en hoe je deze op de juiste manier draagt, lees je op de pagina van de rijksoverheid.

Koop je kaartje vooraf: online of in de voorverkoop

In de bus en tram is het niet mogelijk om een kaartje te kopen bij de bestuurder. In de tram kun je voor een kaartje alleen terecht bij de conducteur. In de tramlijnen 4, 19 en 24 is geen conducteur aanwezig, dus ga voorbereid op reis en koop je kaartje of reisproduct vooraf. Dat kan online in onze webshop als je al een OV-chipkaart hebt. Of koop een kaartje bij één van de vele voorverkoopadressen in de stad. 

Er zijn veel zaken rondom je reisproduct die je vanuit huis kunt regelen. Wil je bijvoorbeeld saldo laden of je reisproduct vernieuwen? Probeer dit zoveel mogelijk online te doen. In onze webshop bestel je eenvoudig saldo of een ander reisproduct. Daarna haal je je bestelling op bij één van de automaten bij jou in de buurt. Hierna kun je ook je product eenvoudig beheren via MijnGVB.

Losse kaartjes koop je bij de halte-/stationsautomaat of bij één van de vele GVB verkooppunten.