sluiten

Array

Veelgestelde vragen GVB reisapp

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de GVB reisapp. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze Klantenservice

Tickets kopen en activeren

1. Hoe betaal ik een barcodeticket in de app?
Alle betalingen gaan via de GVB app. Tickets kunnen betaald worden met iDeal, Visa en MasterCard.
 
2. Kan ik voor meerdere personen tegelijkertijd een ticket kopen op één telefoon?
Ja, alleen als je dezelfde reis/reizen gaat maken. Ieder persoon heeft een eigen, individueel geactiveerd barcode ticket nodig om te kunnen reizen. Het is niet mogelijk om het barcode ticket te delen met andere personen, dus degene die de tickets heeft aangeschaft checkt eerst zijn medereizigers in- en uit en gaat dan zelf als laatste door het poortje.
 
3. Hoeveel tickets kan ik kopen in de app?
Je kunt wel tot 20 tickets van diverse varianten in één aankoop kopen.
 
4. Zijn tickets in de app duurder dan papieren tickets?
Nee. De beschikbare barcode tickets hebben dezelfde prijs als papieren chipkaartjes of de OV-chipkaart variant.
 
5. Kan ik in één handeling meerdere tickets activeren?
Nee. Een ticket is een persoonlijk vervoersbewijs en moet daarom 1 voor 1 worden geactiveerd.
 
6. Kan ik een ticket delen met een andere persoon?
Nee. Een ticket is een persoonlijk vervoersbewijs en kan niet gedeeld worden met andere reizigers.

7. Kan ik het ticket gebruiken bij een P+R locatie?
Nee. Een GVB barcode ticket gekocht in de GVB app (of in andere apps) kan niet gebruikt worden voor korting bij een P+R automaat.  

8. Wat is de houdbaarheidsdatum voor een niet-geactiveerd ticket?
Je hebt 30 dagen de tijd om een niet-geactiveerd ticket te activeren en te gebruiken. De zogenaamde activeerdatum (‘activeer voor’) is ook zichtbaar op een aangekocht ticket.
Als je (push) notificaties hebt toegestaan, ontvang je twee dagen (48 uur) voor het verlopen van deze termijn een herinnering per SMS.  

In- en uitchecken met je barcodeticket

1. Hoe check ik in en uit bij de metropoortjes?
Check bij de metro in en uit bij de metropoortjes met barcodelezer. Houd je telefoon ongeveer 10 cm boven de kaartlezer om je barcode goed te laten scannen.

2. Hoe check ik in en uit in tram en bus?
In de tram of de bus check je in en uit door je barcode onder de barcodelezer te houden. Houd hiervoor de achterkant van je telefoon met de barcode naar boven op het rondje met de QR code onder de kaartlezer. 

 

Er gaat iets mis

1. Ik heb een ticket gekocht, maar ik krijg de melding ‘Betalingsstatus mislukt. Wat nu?
Controleer eerst of de betaling van je rekening is afgeschreven. Bij geen afschrijving, probeer de aankoop nog een keer. Is er wel afgeschreven, neem dan contact op met onze Klantenservice en dien een verzoek in voor restitutie.
 
2. De app heeft een storing. Ik kan geen ticket kopen. Wat nu?
Gelukkig zijn er nog andere manieren om je rit te kunnen betalen. Zo kun je makkelijk in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard (pasje of op je mobiel). Lees hier meer over op de OVpay-pagina. Op diverse haltes en verkooppunten kun je terecht voor een papieren chipkaartje. Bekijk hier alle verkooppunten waar je voor de start van je reis terecht kunt en zoek er één in de buurt. In het voertuig kan in de meeste gevallen ook nog een kaartje gekocht worden.

3. De app heeft een storing en ik heb al ticket gekocht. Wat nu?
Als je door een app-storing buiten je schuld om, niet kunt inchecken bij de metro of je ticket niet kan laten zien aan bestuurder of conducteur, neem dan contact op met onze Klantenservice en dien een verzoek in voor restitutie.
 
4. Kan ik mijn barcode aankoop nog annuleren en wordt een gekochte ticket gerestitueerd door GVB?
Nee, het principe geldt: “gekocht is gekocht”. Twee weken bedenktermijn, zoals bij de meeste internetaankopen, geldt niet voor Passagiersvervoersdiensten. Na aankoop kun je de kaart niet retourneren. Na betaling met iDEAL of creditcard (Visa of Mastercard) kan de bestelling niet meer worden geannuleerd. Wanneer je betaalt via iDEAL of Creditcard wordt jouw aankoop direct afgerekend. 
 
5. Ik heb per ongeluk 2x op de “activeren-knop” gedrukt en mijn ticket is al geldig. Kan ik nog deactiveren?
Nee, als het ticket eenmaal in de GVB app geactiveerd is, dan is het ticket geldig.
 
6. Ik heb een geldig ticket, maar ik kan niet inchecken bij een metropoortje of kaartlezer in tram/bus?
De barcode kan alleen goed gelezen worden als het telefoonscherm onbeschadigd is. Wanneer dit het geval is en het inchecken bij de verschillende poortjes met barcodelezer of kaartlezers in tram/bus niet lukt, probeer dan de helderheid van je telefoonscherm op maximaal te zetten. Houd bij een metropoortje je telefoon ongeveer 10 cm boven de kaartlezer om je barcode goed te laten scannen. Bij de kaartlezer in de tram/bus houd je de achterkant van je telefoon met de barcode naar boven op het rondje met de QR code onder de kaartlezer. (Zie 'In- en uitchecken met je barcodeticket') Lukt het inchecken nog niet, neem dan contact op met GVB Klantenservice.